Popüler Yayınlar

20 Şubat 2011 Pazar

Balkanolojiden birkaç söz

Balkan lardaki Türk   Kültür Tarih   eğitim ve Mimari  eserlerimizi araştırmak ve uyğulamak maksadıyla kurulan Balkanoloji kültür  merkezi Başkan Niyazi Akkılıç yönetiminde  çalışmalarını ve araştırmalarını  gerektiği  şekilde   yaparak Balkan Ülkelerinde oSMANLIDAN GÜNÜMÜZE KADAR KALAN 500/600 Yıllık
kültür Mimari izlerimizin varlığını farklı açılardan araştırarak Türk mimari yapısının farklı sanatını farklı alanda tespitler yapıp araştırmalarınla Türk kültür  çalışmalarında Bakanlarda ürettiği  bilğilerlen  her nevi  kültürel varlığımızın geçmişindeki durumunu ve bu güne  gelindiğinde   nelerin var olup kalındığını açığa çıkarılması için  elzem gördüğü çalışma ve araştırma  amacında yatan Anna gayemi    planlı, projeli  bir  araştırma  cercevesinde
  çalışmaarımızı   gereğinçe yaparak   elde edileçek bilimsel uzman çalışalarımız sayesinde  Bakan  üLKELERİNİN SIRASINCA  Envanterini ve Arşiviniyapıp çıkarmak ve Balkan Türk kültürel ve sanatsal  zenginliğimizin Tarihi acıdan  var olan etkenliklerini özğürce serğileyebilmek ve  Balkan Türkleri ve Türk dünyasında paylaşılmasını gerçek şekilde Balkanoloji merkezi  sıfatı atında gerçekleri  göstermektir.
 Bunuda yapabilmek için  bu güne kadar hiçbir   özel ve tüzel kişi ve kurumlara baglı kamayaraktan ve bağımlı olmakrızın varlığını sürdürebildiği kadar olanakarının   yaratılmasında ve  Bakanolojinin Kurumsalaşmasını tamamlaması için  gelişen  çaışma ve araştırma işlemlerinin   karşılanması için Merkezimizin   bu çalışmaarına Sponsörlük yapabileçeklerin veya  maddi yardım göstereçeklerin herkesimin düşünmesine ve emegine   MADDEN VE manen göstereçeği katkı paylaşımına ihtiyaç duyulmaktadır.aRAŞTIRMACI  kurucu Başkan  Niyazi Akkılıç Balkanoloji  özel   DİL, DİN,  KÜLTÜR, TARİH   Mimari araştırmaları yapan merkezimizin gönüllü   kültür sevdalıları  ve arih mereaklıları olarak  cevresinde  çalışmakta  bulunanlarla kurduğu bu  ğüzel  amaclı Balkan Türk kültür merkezini daha çok   kuvvetlendirmek, geniş alanda  araştırmalar ve kültürel amaclı bilği ve belgelere ulaşmak için yola çıkıyorken Başkanımız Niyazi Akkılıç var  güçünle  varliğını ve hayatını  ileri götüren  amacın  doğrultusunda  hayalerinin peşinde hayalerinizin varlığını geliştirmede verdiğimiz söz ve yolumuz   çesaret ve güvendir diyerek yılmadan bu güne kadar azimle    merakla   birçok başarılara ulaşılmıştır.Balkanoloj merkezindeki   ulaşılan baarı varsa  bunu bu ğün   bu mertebeye getiren  Balkanoloji kurucusu   ve bakanı Niyazi Akkılıç beye   borcluyuz. Çünkü bu  Bakan  KÜTÜR MERKEZİNİ DEVAMLI OLARAK EN İYİ ŞEKİLDE  ÇAIŞTIRAN,   ARAŞTIRAN VE YÜRÜTEN YEGANE   bALKANLI   tÜRKÜ  nİYAZİ aKILIÇ ABİMİZE NEKADAR TEŞEKÜRLER ETSEK YİNEDE AZDIR.Balkanoloji merkezininin  çalışma ve araştırmalarında birçok   çalışan bilim ve uzman gurubununda   sorumlulukarı olsada bununla birlikte gönül veren birçok Bakan ve Rumeli Türk vatandaşlarımızda vardır. Bu gibi gönüllü çalışaçak ve fikir ve düşünçelerini paylaşacak  ve  metin yazıp bizimle irtibat kurmak isteyen cani gönülden  bizle birlikte olmak isteyen  balkan kültür araştırması yapmak isteyen DEĞERLİ BALKANLI KARDEŞ VE BÜYÜKLERİMİZİ BEKLEMEKTEYİZ.Balkan ülkelerindeki tarihi kültür mirasımızı   sistemli bir şekilde  yıkımlarla, yakmayla, tahrib etmekle,  çeşitli bahanelerlen  yok etmek istenmektedir. Yokta edilmektedir.
Balkan Türk  KÜLTÜR  MİMARİSİ cAMİLER,  HANLAR, HAMAMLAR,  ÇEMELER,  EVLER, KONAKAR, SARAYLAR, KAELER, KIŞLALAR  OKUL VE MRDERESELER, SAAT KULELERİ KÖPRÜLER, V.S. OLMAKA BİRLİKTE DEVAMLI    YOK EDİLMEYE  ÇAIŞILMAKTADIR.  mESELA  oSMANLI DÖNEMİNDE bULGARİSTANDA BIRAKILAN  Cami  ve mescilerimiz  8500 üzerindeyken bu ğün   ise 132 yıl içersinde Bulgaristanda Türk islam eseri olan Cami ve Mescilerimiz 2010 adet  kaldığ  yapılan araştırmalar maceresinde   meydana çıkmaktadır. Buda şunu gösteriyorki Tarihi kültürel mimari  eserlerimizin topla bağlamından  yoksun bırakılıp kopralırak Sanatcı   toplum, ilişkisi tarihsel değerlerinden   arındırılarak ele  alınmaktadır. Balkanlardaki  halklarla birlikte her etnik gurubunun kendi kültürel varlıklarınla yaşam ve  geliştirme ve geleçek kuşaklara alternatif olarak haklar tanınmaktadır. Buradaki farklı kültürlerin bir arada  yaşama olanakları tahrip edilmektedir. Bireycilik Irkçılı, Milliyetcilik, her türlü toplumsal ilişkileri nüfuz edebiliyor.Balkan Türklerinin kültür mimari sanatınla üretiçi değil, ançak tüketiçisi olarak ilişki kurabildiği bir toplumsal ortam yaratılmaktadır. Balkanlarda yaşanmakta olan bu dönem dilimi içinde Türk kültür sanat tarihimiz olan Eğemen   ideliyalığını ve piyasa odaklı  siyasetin etkisi altında şekilendiriliyor.  Hristiyanlığın tarih boyunça yarattığı sanatsal ve kültürel değerler metalaştırılıyor. içeriside  buoşaltılmaktadır. İşte Bulgaristanda Varnada 1860 tarihli mimari konagımız  Meşhur Türk konaggı olmasınla birlikte bu ğün  Bulgarlar kendilerine  mal ederek burasını  Etnoğrafiya Müzesi olarak  kulanmaktadırlar.  sOFYADAKİ  mAHMUDPAŞA   KOÇA CAMİDE AYNİ   NİTELİKTEDİR. bU GİBİ MİMARİ ESERLERİMİZİN    ONLARCASI  BU GİBİ   İŞLEMLERSE   KULANILARAK tÜRK KÜLTÜE  ESERLERİMİZİN   VARLIĞI  ZEDELENMEKTEDİR.   Sofya ilinde bilinen Samokof şehrindeki  küpeli çeme  ve Bayraklı cami , köprün ibi eserler hala ayakta durmakla Samokofun - Eski osmanlı İsmi Camurluova imiş. YineBulgaristandan Totaliter Jivkof döneminde Edirneye göçmen gelen Leman Özgür isimli kızımız 18 yaşında iken 1989 yılı zoraki göç eden soydaş kızlarımızdandır. bULGARA KARŞI  İNADINA OKUDU iZMİRDE YÜKSEK HUKUK FAKULTESİNİ BİTİRDİ SONRA fRANSAYA GİDEREK YİNE  HUKUK  TAHSİLİ ALDI lEMAN öZGÜR KARDEŞİMİZ ŞİMDİ 40 YAŞINDA OLMASINA RAGMEN   Ankarada yüksek hakimler kuruluna aday seçilmiştir. Ne mutlu  Bulgaristandan gelen  böylegenç kızlarımıza  okuyup  Hukukçu olup  üst düzeylerde bir kadın hukukçusu olarak görev almaarına. Leman kızımızın örneğini umarım diğer göçmen kız ve oğlanlarda   öenek  aarak hukuk  gibi  önemli yerlerde   vatanımız için görev baarında olurlar  Balkanoloji kurucu  başkan Niyazi Akkılıç GAZİOSMANPAŞA/iSTANBUL.   HÜRMETLERİMLE     websitem/bakanolojicom.tr/   hurbalkancom.tr.
sevgi ve hürmetlerimle  yorumlarınızı beklerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder