Popüler Yayınlar

18 Şubat 2011 Cuma

Tuna şehri Rusçuk 17ci yüzyıda

Balkan coğrafiyasının  en güzideTuna Boyunda  kurulan Tuna Şhri Osmanlı döneminde  17ci Yüzyılda 20bin Nufusa sahpmiş.  Ruzcuk şehrinder ozamanaki duruma göre  3000bin adet Türk müslüman hanesi 200 Hristiyan ve 200Ermeni  hanesi bulunuyormuş.Balkanoloji  özel araştırma ve Uygulama merkezine göre Evliya Çelebiye  görede gördüğü ve tespit ettiği  mimari  klasik ahşap Türk yapı sanat mimarisi olup inşa edilen bütün Evler ve konaklar Tek kat  çok az miktarda konak tipi  evlerin günden güne çoğaldığını ve oluştuğu ifade edildiği gibi bu  Bina mimari yapılarınn Tümü    Kremit yerine Tahta kulanıldığını ifade buyurmaktadır.
Şehirde 3 gayri müslüm okulu varmış. Yahudi  mektebi olmadığından Yahudilerin şehire Tiçaret için geldikleri -gittikleri bildirilmektedir. Balkanoloji Araştırmasına göre  1642/43 yıllarında yazılı  tahrir  kayıtları  ve 17ci Yüzyılın ikinci yarısı Ruscuk Şerriye Sicilleri de  bu dönemde  9 Türk müslüman okulunun ve 3 gayrimüslüm  mahlesi bulunduğunu yazmaktadır.Ayni kayıtlar Ruscuk kazasına  bağlı  Tutrakan tUNA kıyı kentinde  ve Cernova nahiyelerinde toplam sayısı ise124 adet  dolayında imiş. Türk müslümanmahlelerinde  birer Cami artık 2 adete çıkmış. cami cedid3,hacı musa 4 kara mustafa, 5 Arık ramazan,, 6 Bacanak, 7 fatih, 8Mahmud voyvoda, 9 Nasuf voyvoda, gayri üslüm mahleleri ise şunlar. 1 ermeni, 2 kuyumçu   3 Orta Tuna mahlesi imiş.
Ruscuk  şehri  ve cevre köylerinde   bilinen45 adet  Tarla  tarım yapan ciflikl sahipleri  varmış. 1690/91 yıllarında Ruscukta Acem Tüçarları ile  bazı Ermeni Tücarları 60 kişi kadar olup Ruscuk hanlarında ikamet etmekteymişler. Ruscukta  araştırmalara göre   toplam 12 mahle 9 büyük cami, 7 han, 320 Dükkan,1 Çarşı1 kae  1 köprü 1 saat kulesi 1 Badesten,   birçok hamam   ve 1de gümrük bulunduğundan bunlar kayıtlarda  geçmektedir.Camilere gelinçe toplam 37 camisi ve 8 mescidi olup genelde 45 adet ibadethanesi varmış.
Bununla birlikte  Ruscuk müftülüğüne baglı  4 adet Mederesede varmış.. Vakıflara gelinçe şunu görmekteyiz.
Vakıfar Tırsiniklizade İsmail Aga BU KONUDA  CEVREDE  ÖNEMLİ  ROL OYNAMAKTADIR.
1/Can Arslan paşa  müsakkafatı.vakfı
2/Çarşı Cami yakınındaki müştemilat.FAKFI
3/Hacı Musa mahlesindehacı cengelmenzili pınar ve yakınları.vakfı
4/Kaygılı Baba tekkesinde Amiş baba  vakfı.
5/Konak pınarı ve Taş çeşme vakfı.
6/Papaz pınarı mevki  vakfı.
7/Küçük   imam cami yakınındaki pınar vakfı
8/Saat   kulesi  ve cevresi  isak  vakfı. . aRAŞTIRMALARDA   VAKIF ÇEŞMELERİ 37 ADET OLARAK GÖZÜKMESİNLE BİRLİKTE  2 ŞADIRVANI  4 ADET  FİSKİYESİ DE VAKIF OLARAK TEBERÜ EDİLMİŞTİR. Örnek olarak   çarşı çeme, hacı çeşme  kadızade çeşme konak çeşmesi,   mehmet alibey ceşmesi   gibi isimlerlen vakıflara geçirilmiştir.   Camiler  şöyle sıralanmaktadır.  sayı olarak tam 37 adet olarak kayıtlara geçmiştir.  isimlerini yazmak  uzun süreçeginden   yazılmamıştır. 19CU YÜZYILA GELİNDİĞİNDE RAUSÇUKTA 7 HAN  varmış. İsimleride şöyledir.
1/ Hacı  İsmail hanı
2/Ahmet aga  hanı,
3/Çelebi ağa hanı,
4/Hanzade mmehmet aga hanı,
5/Hak cedid hanı,
6/Yeni hak han
7Kozu Mustafa han
Araştırmalarımızdaki hanların  mimari yapılışları   görüldüğüne göre  2 ve 3 katlı olmak üzere Kare ve Dikdörtgen şeklinde mimari cizilerek  inşa edilmiş olup Alt  katlarında  Depo ve Dükkanlar olmakla iç avlusunla birlikte  yapılmıştırlar. Üst katlarında ise bahçeye bakan açık kemerlerinle sıra şeklinde olan Musafir odaları bulunmaktadır. Büyük hanlar yanğından korunmak için daha ziyade taştan yapılmıştır. Bunların arasında 49 odalı 49 mahzenler, hanlar bulunduğu gibi yinede49 odalı 20 mahzenli ve 20 dükkanlı büyük hanlarda bulunmaktadır Çarşıdaki dükkanlar genelikle tek katlı olup ve ahşap idi. Esnaflar- kahveci, bıçakcı, ekmekçi, hamamcı  külhancı debbağ  -nalbant- kazancı- bakırcı- sırmacı- kasap-  bakkal- sarac- halaç- peştemalcı-  değirmençi- terzi- doğramacı- lüleci- tütüncü- kürekci- hatatat- hekim- hancı-   çörekci- dülğer- katrancı fişekçi- şekerci-  Tuzcu-  - berber- yorğancı- attaar ve bozacı gibi esnafları varmış. Bu  sözü edilen esnafların içra etiği mesleklerin birçoğu Türk ve Müslümanlara ait olmaka birlikte bir kısmıda Gayrimüslümler tarafından yürütülüyormuş.  Not- Araştırmalarımda gördümki   1860 tarihli Türk konagı  bu ğün Varnada  Etnoğrafya müzesi olarak kulanılmaktadır..Varnada  Türkler yarı şeklinde çoğunluk olduğu halde Bulgarlar  yüzde  2  nufus varmış. cevre köylerinden  cebirde    1 hamam, 3 odalı bir konak evi, 1 kale, 1kiler, 1 büyük hanbarı 1 bahçesi varmış. Yine Araştırmalarda gördümki  Dobriç- bu o dönemde Hacıoğlupazarjık olarak geçmektedir bir eski tekke cami, 1 tekke çeşmesiT ve Tuna Salnamesinre görede bölğede 30 cami 15 mektep 5 mederee 2 tekke 5 han,  topla 52  kültür  vakıf esderi varmış.   Balkanoloji başkanı Niyazi Akkılıç.İstanbul/gaziosmanpaşa.  saygı ve selamlarımla   balkanlı  Türklerin nazariyetine sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder